Translate

Претражи овај блог

ТРГОВЦИ СВЕТЛОШЋУ / најчитанији Лукићев роман

ТРГОВЦИ СВЕТЛОШЋУ, роман Беле Тукадруза (алиас М. Лукића)

ТРГОВЦИ СВЕТЛОШЋУ, роман Беле Тукадруза (алиас М. Лукића)
први део трилогије романа АНЂУЈКА (или "Младост без старости и живот без смрти")

ЛИРИКА ПАВЕТИНЕ, И КОМЕНТАРИ

Сакупљање ораха коштунаца и новинских коментара


..
..


Стари свет је пред распадањем - фотографије Бранке Веддер, снимљене у Звижду,
лето 2018


МЛЕЧАР
...Но који није као што треба, у својој младости процветао, 
тај ће тешко и у старости сазрети...

... Морамо се чудити (...) како се природа у том преварити могла, те вас је 
мушким створила, кад ни капи мушке крви у себи немате, него сте као стара жена...
                                                           
             Милован Видаковић (Неменикуће, 1780 — Пешта, 28. октобар 1841) 
ЉУБОМИР У ЈЕЛИСИУМУ, стр. 8, 155


На појединим местима ливаде у Лакомици били су читави жути кругови овог отровног биља које нису пасле ни овце ни краве. Жути бујни цветни кругови који су тако привлачно и јасно сијали на јутарњем сунцу.
    Контакти наше породице са Крајинцима (говорило се Крањцима). Са сељацима, прекупцима волова из Звижда...
    Дуго нисам могао да заспим, иако нисам био нечим посебним узнемирен. Јесу ли то узјогуњени остаци несређених утисака минулог дана, одбијали да потону, ишчезну као смрад спаљених мрцина? ...
    Навирала су тако неке помисли, полусећања, имена (Часлав, на пример), (Дубоки Поток, Басаре), неке речи (грман, који сам доживљавао као симбол планине), нешто што је промицало кроз свест, као, на пример, репродукције Роденових скулпура, које сам прелиставао у библиотеци, бацајући поглед кроз прозор, на другу страну улице, где је писало БУДУЋНОСТ. Ма колико се трудио и напрезао, ја нисам видео никакву будућност, већ само моду, сујеверје, непрестану представу владајуће идеологије, назови културу и очај.
     Врло тежак осећај, није цитат: Док ја ово пишем, милиони широм света спавају, или се спарују, нема шетача на улицама, ветар носи лишће белих бреза... Кога брига за Родена и Рилкеа, поезију и уметност? Стварање нечег новог? ... Кад сам се враћао уз Француску улицу у стан, однекуд је искрсао неки пијанац, тетурајући се. "Брко, како си Брко?" Заобишао сам га у полулуку без речи и наставио даље.
     Да ли је у мом погледу прочитао оно неизрециво комешање, тумбање, превирање?
     Лепота женска, без доброте? Има ли ичег одвратнијег?
     Писмо једној отменој и лепој госпођи из провинције, која радо цитира Црњанског и воли народну влашку поезију, била је моја изабрана песма пред слом. Учинило ми се, када сам то писмо спустио у поштанско сандуче, да ћу се распрснути, као балон маслачка кад налети на црно и храпаво дебло старе врбе.
     ..............................................
     
исто

     ____________
        *  = извор: белешке, из свеске, датирано 23 XI 1973. - Ето, то је моја судбина - уверење да ћу се распрнусти као балон маслачка.... итд. Откуд све то, та предубеђења?  питам се читајући те забелешке крајем јуна 2018. године. Из амбиса нејасних слутња?
         Сасвим случајно сам сазнао, недавно, да је она "отмена и лепа госпођа из провинције, која радо цитира Црњанског и воли народну влашку поезију", била много слободнија са момцима и ожењенима, него што сам могао и да претпоставим. Шта је та образована жена, нашла, на једној од оних књижевних вечери посвећених промоцији нових бројева књижевних часописа, на мени, у мени? То што је, недавно, испричао о њој један нелажан сведок, сасвим неким, другим поводом, и не слутећи да сам ту особу познавао,  - испричао после 45 година, -уверило ме да појма нисам имао, ни о тој госпођи или другарици из провинције, а ни о дубљој стварности тих година. Тада сам веровао да је трагедија усамљеника у њиховој бескрајној и неразумној љубави према особама са којима не могу бити, а сада знам, да ме је туга и усамљеништво штитило од лицемерја и разврата свакодневнице...     
 
     ЛеЗ 0015684
            


НЕ ПРАВЕ ДЕЦУ ПАРЕ, НЕГО.... (ДА НЕ БУДЕМО БЕЗОБРАЗНИ!) -   Предраг Вулинпре 2 месеца. - "Не волим децу, нећу да рађам, немој да ме смараш, могу да радим шта хоћу, не волим ћирилицу, не смарај ме са српском историјом, хоћу да живим", ти си затуцана сељачина....Кога уопште занимају деца???У мојој генерацији/1970/ трећина је неожењених и неудатих, ако не и више...Оних без деце такође. Неки парови држе по неколико паса, шетају их сваки дан и за псећу храну дају велики новац. То им није тешко! Што рече покојни Душко Радовић, "Ко је имао среће да се јутрос пробуди у Београду, може сматрати да је за данас довољно постигао у животу. Свако даље инсистирање на још нечему, било би нескромно.” Поздрав из Бањалуке....

Ilic Momciloпре 2 месеца. - Mislim da novac nije glavni razlog pada nataliteta.Setimo se da je, od kad je sveta i veka, sirotinja imala najveci broj dece,dok su se bogati zadovoljavali cak jednim detetom, ako je kao musko bilo potencijalni naslednik i produzavalac" loze".Ima vise razloga koji su u ranija vremena stvarali potrebu za brojcano vise dece.Necu da navodim zasto,jer su ti razlozi tada bili opste prihvaceni i zadovoljavali tu potrebu i siguran sam da vecina nas koji smo u godinama i znamo kako su nasi stari ziveli,imamo jasnu sliku o tome.Danas su jednostavno porodicne potrebe za decom male, mislim da je dvoje dece za vecinu "puna kapa"jer se deca odgajaju da bi sto pre i sto uspesnije osamostalile svoj zivot.Takodje treba porazmisliti i objasniti,zasto je tako neopisiva radost zbog rodjenja unuka.Tu lezi po mom misljenju iskon u nasim glavama.Kod mladjih ljudi je to sto sam pokusao da kazem,dosta promenjeno i razmisljanje i zelja,a posebno osecaj potrebe za vecim brojem dece.Novac je samo objasnjenje. (Коментари на чланак: Новац неће спречити демографски суноврат Србије. - Шта видимо ако погледамо свет? Без икаквих мера државе, демографски бум остварују искрени верници свих вера. / Аутор: Мирољуб Јевтић уторак, 27.06.2017. у 08:21)

ЛеЗ 0012571   
..


Коперникански обрт: Белој кући никако није циљ 
косовска џихадска творевина 

 Anabelaпре 26 дана.  Ideja je bila da Kosovo bude eksperimentalna multinacionalna drzava (a ne druga albanska drzava) i to da se eliminise srpski nacionalizam jer je "opasan" posto uspostavlja identitet blizak ruskom identitetu,a Rusiju su administracije Klinton-Bus-Obama, smatrale za neprijatelja i posto je tendenicija da nacije nestanu, nego da opstanu jos u praznim nazivima i u elentime folklora, hrane i slicno, "podrazumeva se" da ce nestati i druge nacije, pa tako i Albanska,ali nisu Amerikanci bili svesni koliko je otrovan i snazan albanski nacionalizam jer pociva na istorijskim lazima i zelji ka ekspanzijom.Licno, nemam nista protiv da nastane svetska demokratska drzava bez nacija,ali neka se prvo kao nacije "samoukinu" Englezi, Francuzi,Amerikanci i Rusi,pa onda mozemo i mi da im poverujemo.

* *
Nada Kordićпре 26 дана. - Dovoljno je napraviti pogleda unazad, otići u arhiv, uzeti Njusvik (Newsweek) iz leta 1980., zapravo odmah posle Titine smrti i naći ćete tekst pod naslovom 'Preti li Jugoslaviji/Balkanu građanski rat?!' Na fotografiji priloženoj u testu - motiv sa Kosova... - (Из коментара на чланак:Исламска држава укида албанску нацију?

ЛеЗ 0012570 
..сибирски славуј  пре 2 године . - ТАЊУГу не верујем ниста. Та антисрпска коминистицка пропагандна агенција водје и централног комитета пропалих комуниста никада није известавала истинито и коректно. Сто се тице инвазије миграната на Европу, то је јако добро организовано од разлицитих муслиманских организација јер је не могуце да се то десава спонтано и неорганизивано без логистике и новца. У Србији назалост јос увек постоје мрзитељи запада и ЕУ који у облику пропалог комунисте Вулина од Србије праве мигрантску катастрофу која прети да се претвори у праву демографску трагедују несагледивих размера. Злурадо лиферовање миграната у ЕУ је заустављено затварањем граница суседних дрзава док је Србија попристе неконтролисаног примања и сверцовања миграната даље пут Еу.  (Коментар на чланак: Шведска увела контролу на мосту који је спаја са Данском )

ЛеЗ 0012558 


Нема коментара:

АГРЕГАТ. Тзв. МОГУЋЕ И НЕМОГУЋЕ ЛИНИЈЕ - Књижаре на мобилним колосецима Сазвежђа З | Раде нонстоп