уметност махагонија

уметност махагонија
знак препознавања

среда, 07. мај 2014.

Istok Ukrajine obnavlja „Novorosijsku Republiku“ iz vremena „Ruske imperije“

rusija imperija02

Poslanik ukrajinske skupštine Oleg Carev izjavio je da će žitelji Donjecke i Luganske oblasti sa ostalim regionima obnoviti republiku Novorosiju“ koja je postojala za vreme Ruske imperije.

Carev je najavio i mogućnost formiranja Novorosijske Republike.
Biračka mesta neće biti otvorena ni u Donjeckoj, ni u Luganskoj oblasti„, rekao je Carev u intervjuu ruskom TV kanalu „Rosija-24″, a prenose RIA Novosti.
Agencija podseća da su ranije pristalice federalizacije Ukrajine u te dve oblasti odlučile da sprovedu referendum o statusu regiona, planiran za isti dan – 11. maj.
Carev je rekao da već sledeće sedmice može početi proces formiranja Novorosije.
Ukoliko žitelji Luganske i Donjecke oblasti podrže ovo pitanje, naš pokret Jugoistok obratiće se svim drugim jugoistočnim regionima da krenu istom proceduorom i formiraju novu federativnu tvorevinu – republiku Novorosiju„, rekao je on.
Prema rečima Careva, njene granice praktički su podudarne sa Novorosijskom gubernijom, koja je postojala za vreme Ruske imperije i u nju bi mogle da udju Hersonska, Nikolajevska, Odeska, Zaporožska, Dnjepropetrovska, Harkovska, Luganska i Donjecka oblast.
Novorosija (Nova Rusija) je istorijska oblast na jugu Rusije i Ukrajine iz druge polovine 18. do početka 20. veka, koja je obuhvatala teritorije priobalnih oblasti Crnog i Azovskog mora.
Carev je u intervjuu ruskoj TV rekao i da je broj žrtava u sukobima od 2. maja u Odesi mnogo veći od 46 zvanično saopštenih.
Ubeđeni smo da policija ne dopušta ulaz u tu zgradu kako se ne bi prebrojao broj leševa. Pouzdano znamo da su tamo i maloletna deca„, rekao je on, tvrdeći da je žrtava više od stotinu i dodajući da će „vlasti učiniti sve kako bi sakrile tragove svog zločina“.
Oleg Carev
Stiče se utisak da su ljude ubijali, a sudeći po tome da su pojedene ženske osobe neodevene, moguće i silovali, po čitavoj zgradi. A tek zatim polivali iz ‘molotovljevih koktela’ i spaljivali„, rekao je Carev.
Njegov pokret, kako je rekao, sprovodi sopstvenu istragu dogadjaja u Odesi na osnovu svedočenja preživelih i foto i video dokumentacije.
Carev je bio registrovan kao kandidat za predsednika Ukrajine na vanrednim izborima, ali je 1. maja povukao kandidaturu.
Protiv Careva je u Ukrajini nekoliko krivičnih postupaka zbog izjava o neophodnosti federalizacije zemlje, a Glavno tužilaštvo iniciralo je oduzimanje Carevu poslaničkog imuniteta.
(Tanjug)

Istok Ukrajine obnavlja „Novorosijsku Republiku“ iz vremena „Ruske imperije“

Нема коментара: