Zapadne sile nisu spremne da sa Rusijom oforme koaliciju za borbu protiv džihadista Islamske države u Siriji, saopštio je Kremlj.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručuje da bi, ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400 koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bila agresija protiv prava Turske na suverenitet. 

14:01 - ERDOGAN RUSIMA: NE IGRAJTE SE VATROM

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Rusiju da se "ne igra vatrom" povodom spora oko obaranja ruskog aviona, ali je naveo da ne želi da pokvari odnose sa Moskvom i da želi da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sastane "licem u lice".
"U Parizu je samit, verujem da će i Putin prisustvovati. Tada možemo sesti i razgovarati", rekao je Erdogan.
"Želeo bih da to pitanje dovedem do razumne tačke. Uznemireni smo zbog činjenice da je to pitanje eskaliralo", dodao je Erdogan, preneo je AP.
Erdogan je kazao i da SAD imaju "dokumentovane dokaze" da ruske kompanije i Islamska država prodaju naftu sirijskom režimu, preneo je Rojters.
Istovremeno je kao klevete odbacio ruske navode da Islamska država prodaje naftu Turskoj.

12:29 - KREMLj: ZAPAD NIJE SPREMAN ZA KOALICIJU S RUSIJOM PROTIV IS

Zapadne sile nisu spremne da sa Rusijom oforme koaliciju za borbu protiv džihadista Islamske države (IS) u Siriji, saopštio je Kremlj danas, posle razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i francuskog predsednika Fransoa Olanda.
"U ovom trenutku, nažalost, naši partneri nisu spremni da rade u formatu jedinstvene koalicije", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.
On je, međutim, napomenuo da Rusija ostaje otvorena za saradnju "u bilo kom formatu za koji bi njeni partneri bili spremni".

11:27 - TURSKA OBUSTAVILA LETOVE IZNAD SIRIJE

Avioni turskog Ratnog vazduhoplovstva obustavili su letove iznad teritorije Sirije u okviru operacije međunarodne koalicije protiv Islamske drzave, preneo je list "Hurijet".

Kako navodi Sputnjik, odluka o obustavljanju letova doneta je nakon incidenta sa obaranjem ruskog Su-24.

U utorak je u Siriji oboren ruski bombarder Su-24, a predsednik Rusije Vladimir Putin saopstio je da je avion oboren raketom tipa vazduh-vazduh, ispaljene sa turskog aviona F-16 iznad sirijske teritorije i pao u Siriju, četiri kilometra od granice sa Turskom.

11:24 - ERDOGAN: OBARANjE TURSKOG AVIONA SA S400 BILO BI AGRESIJA

Ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400, koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bi bila agresija protiv prava Turske na suverenitet, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno će nas podstaći da preduzmemo mere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju", rekao je Erdogan za Si-En-En.

Upitan kakve bi akcije Turska preduzela u slučaju da turski avion obori raketa S-400, on je istakao da bi to "bila agresija na prava Turske na suverenitet, a prirodno je pravo države da štiti ta prava".

Kako je napomenuo, Turska ne želi eskalaciju situacije u regionu.

"Mi ne želimo da postanemo strana koja u tome učestvuje. Ali, oni koji se svrstavaju na stranu Sirije i dižu tenzije su, mislim, odgovorne strane u tome", naglasio je Erdogan.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija rasporedila napredni sistem protivvazdušne odbrane S-400 u Siriji, kojim će biti pokriveno područje oko ruske baze u provinciji Latakija.

11:23 - KREMLj: ERDOGAN TRAŽI SUSRET SA PUTINOM

Kremlj je danas saopštio da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

"Predlog turske strane o sastanku na nivou šefova država upućen je predsedniku. To je sve što mogu da kažem", rekao je portparol Kremlja novinarima, preneo je Rojters.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom samitu o klimi koji će u Parizu početi 30. novembra, navodi britanska agencija.